Tuesday, March 13, 2012

proaktif olalım mazallah

haftada 40 değil, 36 saat çalışalım?
yok...

erken emekli olalım?
yok...

e bari senelik izin en az 4 değil de 6 hafta olsun?
hayııııır


evet ardı ardına yapılan halk oylamaları sonucu çalışmaya en meraklı halk isviçrelilerdir belki de? aslında anlıyorum biraz sebebini, çıkan sonuca şaşırmak şaşırtıcı esasında. isviçreliler proaktifliği gizliden din bellemişler, önlem ala ala helak olan insanlar, o yüzden aslında ülkenin stabil bir yanı var. mesela şimdi benim oldukça şikayetçi olduğum yabancı kısıtlamaları da bu uç noktada ki proaktifliklerinden kaynalanmakta, şimdiden önlemini almazsak zaten artmayan nüfusuz70 yıl sonra isviçreli kalmaz ülkede endişesi.

başa dönersek, bu halk oylamalarına verilen hayırlar da benzeri... amerika, avrupa ekonomik sıkıntılarla yüzleşiyor, durum daha da kötüye gidecek deniyor ve isviçreliler bu durumun kendilerini de etkilemesinden korkuyor. dolayısıyla daha fazla tatil ihtiyacını gereksiz buluyorlar ki zaten genelde bir çok işte bir kaç gün daha fazla çalışıp bir ya da işte ne kadar günse/saatse o kadar zamanı izinli geçirme imkanına sahip.

erken emeklilik konusundaysa... isviçre dünyadaki en uzun ömür ortalamasına sahip ülkelerden, yaşlı nüfusu ülkeye göre yüksek, ve bu yaşlılar dinç yaşlılar. hala dağ bayır yürüyebiliyor, bisiklete binebiliyorlar.. ortada düşünülen projeler var, sayıları gayet yüksek olan bu grup için vakitlerini değerlendirici ne gibi imkanlar sunabiliriz onlara diye...  dolayısıyla erken emeklilik demek onlar için ceza gibi. hangi sivri akıllı önerdi erken emekliliği bilmem.







kim bilir büyük üstad ve gönül dostu "Pervin Suna Gülerenoğlu" ne derdi bu konuya dair....  (okur isen eğer... tanıdık mı?.. :) )

No comments: