Monday, December 12, 2011

krampus



ne zoru var bu dağlı milletinin çocuklarıyla bilemiyorum ama daha önce bahsettiğim schmutzli lerin bavyera ve avusturya versiyonu da krampuslarmış ki cadılar bayramının en ateşli yerinden fırlamış gibi görünen bir eleman kendisi. ritüel yine benzeri, st nikolaus uslu çocuklara hediyelerini verirken peşisıra gelemekte olan krampus ise kötü çocukları cezalandırmakta ki ne cezalandırma bildiğin çocuk yiyen canavar... aralığın 5i 6sı çocukların saklanma günü olsa gerek. ben çocuk olsam, değil tüm yıl tüm ömrüm billah uslu çocuk olmuş olsam bile sokakta bu yaratıkları görmek istemezdim. googledaki şu resimleri gördükten sonra bizdeki gulyabaniler dunkankalar halt etmiş bu krampus un yanında diyorum ayrıca.



berne giderseniz, sokakların birinde hatırlamıyorum hiç hangisinde bir çeşme ve üzerinde çocuk yiyen adam heykeli var (kindlifresserbrunnen). bildiğin eni konu çocukları lüpletiyor ve bunu şehrin göbeğinde yapıyor... avrupanın nüfusunun azalacağı eskiden belliymiş aslında,şimdi yeni birşeymiş gibi bunu genel trendlere falan bağlamak belki çok da doğru değil... çocuk yiyen adam olur mu ya, hadi hikayede oldu böyle sokak sokak gezer mi?! adamların tarihinde çocuk sevgisi yokmuş sanki..
bendeki resimleri biraz karanlık ama wikipediadaki şöyle bir resmi var çeşmenin ve olası yorumları:


ortaçağ avrupa mitolojisi neden bu kadar korkunç?...



bu arada, eve yarım saatliğine isviçre santası 'samichlaus' siparişi 80frankmış, gün ola lazım olursa zürich için adresi: http://www.chlaus-zuerich.ch/tarife.php

2 comments:

Anonymous said...

Ortaçağ Avrupasında çocuk ölüm oranları oldukça yüksekmiş, erken bebek ölümleri yüzde 30 civarında ve ergenlik öncesi çocuk ölümleri de yüzde 50 lere varıyor. Sanırım bu yüzden bu tür efsaneler çok üretilmiş. Mesela Fareli Köyün Kavalcısı da bir köyün tüm çocuklarının toptan yok olmasıyla ilgili.

dib said...

hmm olabilir; korksun, bataklığa gitmesin,hayvanlarla oynamasın ve veba kapmasın mı?
sırf çocuk değil insan ölümleri de özellikle salgınlar yüzünden oldukça yüksekti. ama yine de bana çocuklar uslu dursun diye onları korkutmak garip geliyor diye yazarken aklıma "uslu durmazsan çingeneler alır seni" diyen teyzeler geldi. özür diliyorum avrupa halkından, insan her yerde aynı insan :) birebir resim ya da kılık değiştirmek bizim kültürde de olsaydı resmi bir çocukkorkutucumuz olurmuş belki..